Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYÛ) DAVASI

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYÛ) DAVASI

Bir veya birkaç paydaşın sahip oldukları taşınmazı geçerli şekilde paylaşma istemeleri ile paylaşma borcu doğunca, paylaşma rızaen yapılırsa mesele yoktur. Taraflar bu paylaşmayı taşınmazı kısımlara ayırarak veya satıp bedelini bölüşerek yapabilirler. Şayet bir veya birkaç paydaş paylaşmaya rıza göstermezse, paylaşmanın mahkeme eliyle yapılması için, paylaşmayı isteyen taraf dava açabilir. Buna ortaklığın giderilmesi veya eski adıyla izale-i şüyû davası denmektedir. İzale-i şuyû davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile çözülmesidir.

Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine giren bir dava olmakla, hakim, bu davada malın aynen bölünmesi mümkün oldukça böyle paylaşma yapacak, aksi halde satıp bedelini paylaştıracaktır. Hakim, satarak bedelini paylaştırmaya karar verirse, bu satış yolu mutlaka açık artırma olmalıdır. Yoksa hakim pazarlık ile satışa karar veremez.

Hakimin yapacağı aynen paylaştırmada, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya diğer paydaşlarca para eklenerek denkleştirme sağlanacaktır.

Malın, bir veya birkaç paydaşa özgülenmesi ise, ancak diğer paydaşların rızası ile mümkün olacaktır.

Hukuk danışmanlığı hizmetlerimizi sabit bir ücret veya saatlik ücret üzerinden sunmaktayız. Farklı danışmanlık modelleri sunuyoruz! Konu hakkında bize e-posta yoluyla veya aşağıdaki formu doldurarak bilgi verebilir, maliyet tahmini isteyebilirsiniz. Ayrıca +90 212 660 49 00 (İstanbul) veya +49 30 677 901 90 (Berlin) numaralarımızdan birini arayabilir ya da +90 543 449 49 00 WhatsApp hattımızdan mesaj göndererek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

, , , ,

970

Sorularınız İçin Tıklayın