Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARINDA BİR PAYDAŞA AİT BİNA VEYA YAPININ AİDİYETİ DAVASI

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARINDA BİR PAYDAŞA AİT BİNA VEYA YAPININ AİDİYETİ DAVASI

Dava konusu olan bir taşınmazın üzerinde bulunan bina, yapı, ağaç vs. gibi eklentilerin –ki bunlara muhdesat denir- kime ait olduğunun tespitine ilişkin sorun, ancak bir ortaklığın giderilmesi veya kamulaştırma davası var ise gündeme gelebilmektedir. Aksi halde tek başına bu durum dava konusu edilemez.

İşte bu muhdesatın, taşınmaz özüne zarar vermeksizin ondan ayrılması mümkün değilse, kime ait olduğunun tespiti davası ile sorun çözümlenmeye çalışılmaktadır.

Bu sorun daha çok ortaklığın giderilmesi davalarında karşımıza çıkmaktadır. Birden çok kişinin miras yoluyla veya başka bir sebeple ortak sahip olduğu bir taşınmaz üzerinde, daha sonra bir veya birkaç paydaş tarafından yapılan bina veya dikilen ağaçlar olduğu takdirde, mahkeme tarafından öncelikle bunların kime ait olduğunun tespit edilmesi istenebilmektedir.

Muhdesatın kime ait olduğunun tespiti davalarında taşınmaz üzerinde bulunan yapıların kaçak yapı olup olmasının bir önemi yoktur. Kaçak yapı olarak nitelendirilen yapının az ya da çok bir değeri olacağından ve görülecek ortaklığın giderilmesi davası sonunda yapılacak paylaşıma etki edeceğinden bu davayı açmakta davacının hukuki yararının olduğu kabul edilir. Eğer kaçak yapının kime ait olduğunun ve değerinin tespiti yapılmaz ise, ortaklığın giderilmesi davası sonuncunda paylaşımda, kaçak yapının değerinden, yapının sahibi olmayan hissedarlar da hisseleri oranında pay alacağından, hissedarlar kaçak yapı sayesinde fazladan pay almış olacaklar ve hissedarlar kaçak yapı sahibi aleyhine sebepsiz olarak zenginleşeceklerdir. Bu nedenle muhdesatın aidiyetinin tespitine ilişkin davalarda muhdesatın kaçak yapı olup olmamasının bir önemi bulunmamaktadır.

Hukuk danışmanlığı hizmetlerimizi sabit bir ücret veya saatlik ücret üzerinden sunmaktayız. Farklı danışmanlık modelleri sunuyoruz! Konu hakkında bize e-posta yoluyla veya aşağıdaki formu doldurarak bilgi verebilir, maliyet tahmini isteyebilirsiniz. Ayrıca +90 212 660 49 00 (İstanbul) veya +49 30 677 901 90 (Berlin) numaralarımızdan birini arayabilir ya da +90 543 449 49 00 WhatsApp hattımızdan mesaj göndererek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

, ,

7837

Sorularınız İçin Tıklayın