Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

EŞİN MİRAS PAYI

EŞİN MİRAS PAYI

Eş, kan hısımlığına dayanan bir mirasçı değildir. Ancak eşin mirasçılığın evlatlığın mirasçılığından ayrılan yönü, farklı yakınlıktaki mirasçılarla oluşturduğu gruplarda (bunlara zümre denir) farklı oranlarda miras payı almasıdır.

Zümre prensibi, miras hukukunun temelinin oluşturur. Kısaca açıklarsak, yalnızca altsoy 1. zümreyi; üstsoy ve kardeşler 2.zümreyi; yansoy ve kuzenler de 3. zümreyi oluşturur. Ancak altsoy esas mirasçıdır ve altsoy yoksa miras, diğer zümreye geçer.

Sağ olan eş her zümrede mirasçı olabilmektedir. Hatta tek başına da mirasçı olabilmektedir.

  • Eş, miras bırakanın çocuklarıyla beraber mirasçı olduğunda miras payı, tüm mirasın dörtte biri olmaktadır.
  • Eş, miras bırakanın anne-babasıyla beraber mirasçı olduğunda miras payı 1/2 olmaktadır.
  • Eş, miras bırakanın yansoy ve kuzenleriyle beraber mirasçı olduğunda ise miras payı terekenin 3/4’ü olmaktadır. Ancak burada bir kural vardır. Şöyle ki; eşin mirasçı olması durumunda miras bırakanın yalnızca hala, amca, dayı ve teyzesi mirasçı olabilecektir. Onların altsoyu olan kuzenlerin mirasçılığı ise eşin varlığı halinde son bulacaktır.

Eşin mirasçılığı boşanma kararının kesinleşmesiyle veya ölümle son bulmaktadır. Boşanma davası devam ederken eşlerden birinin ölmesi halinde ise ölen davacının mirasçıları davaya devam ederek davalı sağ kalan eşin kusurunu ispatlarsa, davalı eşin mirasçılığı son bulur.

Evliliğin geçersiz (batıl) olduğuna ilişkin bir dava var ve bu davanın devamı esnasında eşlerden biri ölürse, onun mirasçıları davaya devam edip sağ kalan eşin iyiniyetli olmadığını yani evliliğin geçersiz olduğunu bildiğini ispatlarsa, sağ kalan eşin mirasçılığı sona ermiş olur.

Sorularınız için sayfadaki formu doldurabilir veya bizi arayabilirsiniz.

, , , ,

29132

Sorularınız İçin Tıklayın