Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

Almanya’da Yaşayan Türk Kökenli Vatandaşlarımız için; Türkiye’de Miras

Almanya’da Yaşayan Türk Kökenli Vatandaşlarımız için; Türkiye’de Miras

VERASET İLAMI NEDİR?

Miras bırakan kişinin yasal mirasçılarını ve paylarını gösteren mahkeme kararıdır. Veraset ilamı olmadan mirasın taksimi yapılamaz.

YASAL MİRASÇILAR KİMLERDİR?

Türk Miras Hukukunda; *eş, çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar, evlatlık ve alt soydur. Mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası devlete kalır. *zümre sistemi çerçevesinde

MİRASTAN YOKSUN BIRAKMA; MAL KAÇIRMA

Mal kaçırma özellikle; yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza, kız çocuklarına ve ikinci evlilik varsa birinci eşten olan çocuklara karşı sıklıkla gerçekleştirilmektedir.

Miras bırakan; ölmeden önce; bazen bilerek bazen yaşlılığından faydalanılarak mallarını satış ya da bağış yoluyla diğer mirasçılara veya başkalarına geçirir. Bu durumla karşılaşıp mağdur olan mirasçılar zaman geçirmeden işlemin tamamen iptali veya saklı payının korunması için yargı yoluna başvurmalıdır. Bu davanın açılması için bir zaman sınırlaması yoktur.

MİRASTA SAKLI PAY NEDİR?

Kural olarak, ölen kişi mirasını istediğine bırakabilir. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunulmamalıdır. Başka bir deyişle, vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde belirli bir hakkı vardır. Buna saklı pay denir. Her mirasçının saklı payı miras bırakana yakınlık derecesine göre değişir.

MİRAS BIRAKAN KİŞİ SAĞKEN MALLARINI PAYLAŞTIRDIĞI ANLAŞILIRSA DIĞER MIRASÇILAR NE YAPABILIR?

Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabilirler. Ülkemizde sıkça görülen vakalar özellikle erkek çocuklar arasında mirasın satış muamelesi gösterilerek paylaştırılmasıdır ki buna karşı muvaza (danışıklı işlem) nedeni ile iptal ya da tenkis davası açılabilir. Kanunumuzda mirasçılık bakımından kız ve erkek çocuklar arasında hiçbir farklılık yoktur. Bu yasa hükmüne aykırı olarak yapılan satış ve bağışlamalar iptal edilebilir.

Sorularınız için sayfadaki formu doldurabilir veya bizi arayabilirsiniz.

, , ,

3579

Sorularınız İçin Tıklayın