Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

Almanya’da Veraset İlamı Çıkarılması

Almanya’da Veraset İlamı Çıkarılması

Almanya’da bir kişiye mirasçı olmanız durumunda, mirasa sahip olabilmeniz için bir veraset ilamınızın olması gerekecektir. Veraset ilamı vefat eden kişinin mirasçılarını belgelendiren bir resmi belgedir. Fakat kişinin vatandaşı olduğu ülkeye veya miras bıraktığı ülkeye göre veraset ilamı çıkartma şartları değişebilir.

Türkiye ve Almanya arasında bu durumlar için 28.05.1929 tarihli bir Konsolosluk Anlaşması yürürlüktedir. Buna göre eğer vefat eden kişi Türk vatandaşı ise ve Almanya’da miras olarak taşınmaz mal bıraktıysa (Örneğin, daire, ev veya arsa) mirasçıların Almanya’dan Alman Veraset ilamı almaları gerekmektedir. Vefat eden kişi Almanya’da taşınır mal bıraktıysa (Örneğin araba veya bankada banka hesabı yani para) bu durumda Türkiye’den alınan veraset belgesi de Almanya’da kullanılabilmektedir.

Mirasçılar vefat eden kişinin veraset ilamını çıkartmak için, onun son oturduğu yerdeki yetkili Sulh Mahkemesine (Amtsgericht) başvurmalıdır. Almanya’da Alman veraset ilamı çıkartmak için diğer bir imkân ise Noter’e gidip, talepte bulunmaktır. Veraset ilamını tek kişi veya diğer mirasçılar birlikte çıkartabilir.

Lehine mal vasiyet edilen kişi veya saklı hissesi olan kişi doğrudan veraset ilamı çıkarttıramaz. Bu durumda lehine mal bırakılan kişi Alman veraset ilamında mirasçı olarak geçmez. Bu kişiler sadece kendilerine bırakılan malı talep edebilirler. Kanun vefat eden kişinin, mirasçıları haricinde bir kişiye belirli bir eşya bırakmış olmasına imkan vermektedir.

Veraset ilamında, mirasçılarla birlikte, mirasçıların hangi oranda hak sahibi olduğu gösterilmektedir. Bu oran, miras kalan malların bölüştürülmesi açısından önem arz etmektedir. Veraset ilamı çıkarttırmak için gerekli olan evraklar aşağıdaki sıralandığı gibidir:

  • Ölüm ilmühaberi
  • Miras konusunda hiç bir devam eden dava bulunmadığına dair yeminli beyan
  • Beyanda verilen bilgilerin doğruluğuna dair yeminli beyan

Yeminli olan verilen beyanların doğru çıkmaması halinde, hapis cezası söz konusudur.

Almanya`da veraset ilamı çıkartmanın şartları Alman Medeni Kanunu’nun 2352. ve 2370. maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre eğer özel bir vasiyetname bulunuyor ise bu vasiyete öncelik tanınması gerekiyor.

Veraset ilamını çıkarttırılmanın diğer şartı ise mirasçıların mirası kabul etmeleri, yani mirasın reddi durumunun olmamasıdır. Mirası kabul etmek için 3 farklı alternatif bulunmaktadır:

  • Mirası kabul etmek için özel bir beyana gerek yoktur. Mirasçının davranışlarından mirası kabul ettiğini anlamak yeterlidir. Örneğin mirastan doğan haklarını talep ediyor ise veya davalara katılıyorsa kişinin miras kabul ettiği anlaşılır.
  • Mirasın kabulü açık bir beyan ile de yapılabilir. Örneğin sulh mahkemesinde vasiyetnamenin açılması veya diğer mirasçılara karşı bir açıklama yapılması.
  • Son olarak mirasçı mirası reddetme süresini geçirdiyse (6 haftalık bir süre, genel olarak mirasçının mirastan haber aldığı gün ile başlar) mirası kabul etmiş sayılır. (Türkiye’de ise mirası red süresi 3 aydır)

Sulh mahkemesinde veya noterde veraset ilamı için talepte bulunulduktan sonra sulh mahkemelerinde bulunan tereke mahkemesi veraset ilamını çıkarttırmak isteyen kişinin veya kişilerin yasal olarak mirasçı olup olmadığını incelemektedir. Diğer davalarda, davacı ve davalı gerekli delileri sunması gerekirken burada tüm araştırmalar mahkeme tarafından görevi gereği re’sen yapılmaktadır. Bununla ilgili başka resmi dairelerdeki dosyaları isteyebilir veya başka şahıslarda bulunan evrakları isteyebilir veya kişilerin ifadelerini alabilir. Akabinde mahkeme Alman Medeni Kanunu’nun 352’nci maddenin 1’nci fıkrası gereğince karar vermekte ve veraset ilamını çıkartmaktadır.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için ofisimizi arayabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.

[genel_form]

Sorularınız için sayfadaki formu doldurabilir veya bizi arayabilirsiniz.

, ,

2 26515

Sorularınız İçin Tıklayın