Koca & Ersöz Hukuk Bürosu / Anwaltskanzlei

Türkiye’de Tanıma Tenfiz Davaları 2020

Yurtdışında (Örneğin Almanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, İngiltere) aldığınız boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olması için bu kararların nüfusa işlenmesi gerekmektedir.

ESKİ EŞ ZORLUK ÇIKARTIYORSA ve TÜRK VATANDAŞI İSE.

Eski eşiniz Türkiye’de boşanmanın tanınması için size zorluk çıkartıyorsa veya bu işlemler için konsoloslukta imza atmıyorsa, bu durumda tek taraflı olarak Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmak zorundadır.

ESKİ EŞİNİZİN ADRESİNİ BİLMİYORSANIZ.

Eski eşinizin güncel adresini bilmiyorsanız, davanızı açmadan önce adresinin tespit edilmesi gerekiyor. Eski eşinize tebligat yapılmadan boşanmanın Türkiye’de tanınması mümkün değil. Özellikle Almanya genelinde adres araştırması yaparak eski eşinizin adresini tespit ediyor ve davanızı buna göre açıyoruz.

25.03.2020 BOŞANMANIN TANINMASI YENİ DÜZENLEME.

25.03.2020 tarihinde Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Yurtdışında mahkemede boşanmış veya idari kararla boşanmış kişiler, eski eşi Türk Vatandaşı değilse, Konsolosluk veya Türkiye’de yetkili Nüfus Müdürlükleri’ne başvurması durumunda yurtdışındaki boşanmasını nüfusa tek başlarına işletebilmektedirler.

Kişinin tek başına boşanmasını nüfusa işletebilmesi için aşağıdaki şartların tamamının gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Başvuran kişinin Türk Vatandaşı olması gerekmektedir.
Boşanılan eşin Türk Vatandaşı olmaması gerekmektedir (eğer boşandığınız eşiniz Türk Vatandaşı ise ve konsolosluğa veya Nüfus müdürlüğüne gelmez ise dava açmak zorundasınız).
Yurtdışında alınan boşanma kararının kesinleşmiş olması.
Boşanma kararı ve kesinleşme şerhine Apostille alınması gerekmektedir.
Boşanma kararı, Kesinleşme Şerhi ve Apostille evraklarının tamamının Noter veya konsolosluk tasdikli olarak yeminli Türkçe tercümelerinin yapılmış olması gerekmektedir.
Başvurunun şahsen veya avukatınız aracılığı ile yapılması gerekmektedir.
Nüfus Müdürlüğü yukarıda yazılı evraklara ek olarak; boşandığınız eşinizin Pasaport kopyası veya nüfus cüzdanı yeminli tercümesini sizden istemektedir. Aksi durumda boşanma işlemini nüfusa işlememektedir. Bu durumda dava açmanız gerekmektedir.

Nüfus Müdürlüğü ve Konsolosluğun eski eşin güncel pasaport veya Nüfus Cüzdanı kopyasını istiyor olması bir çok kişiyi dava açmak zorunda bırakmaktadır.

Eğer konsolosluk ve nüfus dairesinde işlemlerinizi halledemiyorsanız veya konsolosluk işlemlerinde bizi görevlendirmek- Tanıma ve tenfiz davası için bilgi ve ücret teklifi almak için:

+ 90 212 660 49 00 arayabilir veya + 90 543 449 49 00 whatsapp hattından bize sorularınızı yazabilirsiniz.

Bize info@kocaersoz.com adresine e-mail gönderebilirsiniz.

Aşağıdaki formu doldurarak bizden avukatlık hizmetleri hakkında bilgi ve teklif alabilirsiniz.

* Lütfen sorularınızı ek bilgiler kısmına yazınız.

** Söz konusu formdaki hiç bir bilgi saklanmamaktadır. Bu bilgiler sadece size fiyat teklifi yapabilmemiz amaçlıdır. Yoğunluk durumuna göre cevap verme süresi uzayabilmektedir.

[tanima_tenfiz_form]

ESKİ EŞ TÜRKİYE’DE BOŞANMAK İSEMEZ İSE ve TÜRK VANDAŞI İSE

Eski eşiniz Türk Vatandaşı ise, yeni kanun sadece tarafların birlikte hareket etmesi, konsolosluğa veya nüfus dairesine birlikte gitmesi durumunda geçerli. Eğer eski eş yurtdışı boşanmanın tanınmasına razı değilse veya zorluk çıkartıyorsa konsolosluk veya nüfus dairesi işlem yapmayacaktır. Yurtdışında alınan boşanma kararının tanınması için eskiden olduğu gibi tanıma tenfiz davası açılmak zorunda. Bu durumda yukarıdaki formu doldurarak bizden bilgi alabilirsiniz.

TÜRKİYE’DE BOŞANMA DAVASI

Türk vatandaşıysanız ya da eşiniz Türk vatandaşı ise ve Türkiye’de evlendiyseniz Türk mahkemelerinde de boşanma davası açabilirsiniz. Türkiye’de boşanma davasını anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma olarak açabilirsiniz.

Türkiye’de anlaşmalı boşanma davasında eşler, bir avukat eşliğinde karşılıklı bir protokol hazırlarlar. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşlerin en az bir senedir evli olması gerekir. Hazırlanacak protokolde eşler, boşanma şartları, nafaka ve tazminat hatta evlilik mallarının paylaşılması hususunda anlaşırlar. Anlaşmalı boşanma davası bir protokol ile birlikte açıldığında, eşler duruşma gününde mahkemeye gelerek boşanmak istediklerini hakime bizzat beyan ederler. Hakim de boşanma konusunda karar verir.

Çekişmeli boşanma davasında eşler, boşanma, nafaka, tazminat ve velayet hususlarında anlaşamamışlardır. Bu hususta mahkemece gerekli araştırma yapılarak boşanma ve diğer konularda karar verilir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davalarına göre uzun sürmektedir. Tam bir süre vermek mümkün değildir. Taraflar arasındaki sorunlar, boşanma nedenleri, tanıkların dinlenmesi, delillerin toplanması gibi durumlara bağlı olarak dava süreleri uzamaktadır.

Hukuk danışmanlığı hizmetlerimizi sabit bir ücret veya saatlik ücret üzerinden sunmaktayız. Farklı danışmanlık modelleri sunuyoruz! Konu hakkında bize e-posta yoluyla veya aşağıdaki formu doldurarak bilgi verebilir, maliyet tahmini isteyebilirsiniz. Ayrıca +90 212 660 49 00 (İstanbul) veya +49 30 677 901 90 (Berlin) numaralarımızdan birini arayabilir ya da +90 543 449 49 00 WhatsApp hattımızdan mesaj göndererek danışmanlık randevusu alabilirsiniz.

Sorularınız İçin Tıklayın